Exempel på domar
04 september 2023
Skaraborgs tingsrätt 2024
En försäkringstagare dömdes av Skaraborgs tingsrätt för flera fall av bedrägeri samt för försök till bedrägeri. Försäkringstagaren har försökt vilseleda två olika försäkringsbolag. Försäkringstagaren hade bla begärt skadeersättning för en dator och kläder som skulle ha tagits vid ett rån. Vid utredning visade det sig att försäkringstagaren använt sig av förfalskade kvitton. Försäkringstagaren hade även anmält att han tappat bort ett Playstation samt anmält reparationer för en TV och inkommit med oriktiga uppgifter och förfalskat underlag. Personer har tidigare dömts för likartad brottslighet. Försäkringstagaren dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst för bedrägeri och försök till bedrägeri.
Göta hovrätt Jönköping 2024
En försäkringstagare anmälde till sitt försäkringsbolag att hen varit med om en trafikolycka och begärde skadeersättning på 70 000 kr. Enligt försäkringstagaren hade hen väjt för en älg och kört in i bilen framför. Vid försäkringsbolagets utredning framkom det dock att skadorna på bilen inte kunde ha uppstått på det sätt som försäkringstagaren uppgett. Skadorna på försäkringstagarens bil och den påkörda bilen måste istället ha inträffat vid minst fyra separata tillfällen. Det fanns även skador som tydde på att någon hade slagit med ett rostigt metallföremål från sidan och uppifrån ner mot plåten. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri.
Norrköpings tingsrätt 2024
En försäkringstagare anmälde tre skadeärenden gällande tre olika bilar till sitt försäkringsbolag. Vid skadetillfällena hade bilarna gått sönder när försäkringstagaren var utomlands. Försäkringstagaren anmälde kostnader för bärgning, reparation samt hyrbil. Vid försäkringsbolagets utredning visade det sig att ingen hyrbil hade hämtats ut och att de redovisade kvittona saknade kontaktuppgifter. I många fall saknades även kvitton helt. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri och bedrägeri.
Hovrätten Skåne och Bleking 2024
En försäkringstagare anmälde till sitt försäkringsbolag att hen blivit besulen på en diamantring som hon fått av sin fästman. Vid utredning visade sig uppgifterna som kommit in vara falska och försäkringstagaren var inte ens ägare av ringen. Detta framkom vid granskning av kvittot där ett annat namn stod angivet vid inköpet. Försäkringstagaren dömdes till en månads fängelse för försök till bedrägeri.
Alingsås tingsrätt 2024
En försäkringstagare ansökte om skadeersättning på 28 000 kr i samband med en hunds dödsfall. Dock visade det sig vid kontroll att veterinärintyget i själva verket tillhörde en annan hund. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri medelst brukande av falsk urkund.
Stockholms tingsrätt 2024
En försäkringstagare uppgav till sitt försäkringsbolag att hen förlorat sin väska med smycken och andra tillbehörigheter till ett värde av 155 000 kr under en mellanlandning. Vid utredning av försäkringsbolaget visade det sig att bilderna på de förlorade smyckena var tagna efter det datum som försäkringstagaren skulle ha förlorat väskan. Försäkringstagaren hävdade under rättegången att dessa fotografier enbart skickades in för att visa att hen inte begärde ersättning för just de föremålen, och att de av misstag råkat komma med på skadeanmälan. Försäkringstagaren dömdes av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri.
Malmö tingsrätt 2024
En försäkringstagare uppgav till sitt försäkringsbolag att hon haft inbrott i sitt källarförråd och blivit av med saker för ca 340 000 kronor. Försäkringstagaren ville ha skadeersättning men vid utredning av försäkringsbolaget visade det sig att de foton som försäkringstagaren skickat in till försäkringsbolaget för att styrka innehav var tagna efter stöldtillfället. Försäkringstagaren dömdes av Malmö tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri.
Mora tingsrätt 2024
En försäkringstagare uppgav till sitt försäkringsbolag att hon varit med om en skoterolycka om ville ha skadeersättning för en vagnskada som uppstått. Efter utredning så visade det sig att försäkringstagaren inte var den riktiga ägaren av skotern och inte heller var den som kört skotern vid skadetillfället. Skotern tillhörde egentligen hennes son men försäkringen var tecknad på försäkringstagaren för att få en lägre premie. Det var även sonen som körde skotern vid skadetillfället. Försäkringstagaren erkände att hon angav felaktiga uppgifter till försäkringsbolaget vid tecknandet av försäkrings samt när hon anmälde skadan. Mor och son dömdes båda vid Mora tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri och försök till bedrägeri.
Mora tingsrätt 2023
En försäkringstagare anmälde att han varit med om ett rån och blivit bestulen på åtta antika böcker till ett sammanlagt värde om 5,4 miljoner kronor. Böckerna ska enligt försäkringstagaren ha gått i arv och funnits inom släkten i 200 år. Försäkringsbolaget kunde vid utredning konstatera att böckerna var nyproducerade förfalskningar och att certifikaten som lämnats in också var förfalskningar. Försäkringstagaren dömdes till ett års fängelse.
Eksjö tingsrätt 2023
En man dömdes vid Eksjö tingsrätt för försök till bedrägeri mot ett försäkringsbolag. Mannen ska enligt domen skickat in en skadeanmälan till bolaget där han hävdade att hans personbil skadats genom att det uppstått repor i lacken. Mannen krävde 35 000 som skadeersättning. Enligt domen fanns dock dessa skador redan när han köpte bilen vilket mannen , vid rättegång, hävdar att han ej var medveten om, något som avfärdas av domstolen. Tingsrätten skriver följande:
— NN:s invändning att han inte skulle ha känt till att skadorna fanns vid köpet är inte alls trovärdig med hänsyn till den omfattande skadebilden, annonsens utformning i text och bild, att han själv hämtade fordonet efter köpet, hans bedömning av priset samt att han handlar med bilar och att han därför förväntas ha både intresse av och kunskap om bilens värde och möjligheten att sälja den. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Uppsala tingsrätt 2023
En försäkringstagare ansökte vid ett flertal tillfällen 2019 om ersättning för läkarvård på ett sjukhus i Egypten för henne och hennes barn. Vid utredning av försäkringsbolaget visade det sig att dokumenten som lämnats in var förfalskade. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Lunds tingsrätt 2023
En försäkringstagare anmälde till sitt försäkringsbolag att en tv gått sönder och bifogade bilder på den trasiga tvskärmen. Försäkringsbolaget fick kännedom om ett väl spritt Youtube-klipp ”broken TV screen prank” och kunde konstatera att den inskickade bilden var identisk med Youtube klippet. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Solna tingsrätt 2023
En försäkringstagare anmäler till sitt försäkringsbolag att hon tappat bort en iPhone med tillhörande Airpods. I samband med skadeanmälan bifogade försäkringstagare ett kvitto från Elgiganten. Försäkringsbolagets utredning visar att det inlämnade inköpskvittot är förfalskat. Försäkringstagaren dömdes till fängelse för bedrägeri men också urkundsförfalskning.
Malmö tingsrätt 2022
En kvinna ansökte i februari månad 2020 om ersättning för läkarvård på ett sjukhus i Libanon för sin dotter. I augusti samma år sökte kvinnan åter om ersättning för läkarvård i Libanon för ett av sina barn. Denna gång hävdade kvinnan att hon även blivit av med värdesaker. Ärendet utreddes av försäkringsbolaget och det visade sig att barnen aldrig vårdats på det sjukhus som försäkringstagaren uppgett och att dokumenten som lämnats in var förfalskade. Kvinnan dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Malmö tingsrätt 2022
En försäkringstagare anmälde en stöld av en väska med guldsmycken värda ca 55 000 kronor. Försäkringstagaren kompletterade med bilder på sina smycken. Försäkringsbolaget kunde då konstatera att bilderna var tagna efter det datum som försäkringstagren hävdade att stölden skulle ägt rum. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom.